171 sayfalık iddianame hazırlandı! Ayşe Barım'a 30 yıl hapis talebi

Yayın Tarihi: 30 Nisan 2025 Çarşamba 10:01:00

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2025 Çarşamba 10:01:00

Gezi Parkı soruşturması kapsamında tutuklanan menajer Ayşe Barım hakkında 30 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. İddianamede Ayşe Barım'ın sanatçılar vasıtasıyla eylemcileri galeyana getirdiği vurgusu yapıldı. Şiddet olaylarının tırmanmasına zemin hazırlanmasını koordine ettiği belirtildi. İşte, menajer Ayşe Barım olayına dair tüm detaylar...

HABER MERKEZİ

ABONE OL

Ayşe Barım hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Tutuklu Barım'a "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüse yardım etme" suçlaması yöneltildi.

"SANATÇILARI ORGANİZE EDEN KİŞİ"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ayşe Barım hakkında 171 sayfalık iddianame hazırlandı. Hakkında kamu davası açılan Memet Ali Alabora'yla ilişkili ve gezi parkı olaylarını oyuncular-sanatçılar yönünden organize eden kişi konumunda olduğu yönünde şüphe olduğu gerekçesiyle Barım hakkında soruşturma başlatıldığı ifade edildi. Elde edilen deliller ve ülke çapında meydana gelen olaylara bakıldığında; söz konusu eylemlerin gelişigüzel ortaya çıkmadığı, bir organizasyon dahilinde yürütüldüğü kanaati paylaşıldı.

İddianamede Gezi Parkı olaylarının hazırlık sürecinde toplumsal algı oluşturmak amacıyla yürütülen faaliyetlere de yer verildi. Yabancı itihbarat örgütleri ve açık toplum vakfı kurucusu olan George Soros tarafından desteklenen "otpor" ve "canvas" gibi oluşumların hazırlık sürecinde bir süre türkiye'de aktif oldukları belirtildi. Bu oluşumların Gürcistan Gül Devrimi, Ukrayna Turuncu Devrimi ve Arap Baharı gibi bir dizi harekette rol aldıkları hatırlatıldı. Gezi Parkı eylemlerinin süreç içerisinde meşru ve seçilmiş hükümeti ortadan kaldırmaya yönelik bir eyleme dönüştürüldüğü belirtildi.

"KAVALA VE ALABORA İLE İRTİBATLI"

Ayşe Barım'ın ise Gezi Parkı olayları döneminde ana dava sanıklarından Osman Kavala, Memet Ali Alabora ve Çiğdem Mater'le telefon irtibatı kurduğu aktarıldı. İddianamede, Gezi Parkı olaylarına katılan oyuncular Ali Atay, Bergüzar Korel, Birce Akalay, Bülent İnal, Ceyda Düvenci, Dolunay Soysert, Halit Ergenç, Hazal Kaya, Hümeyra, Mehmet Günsür, Nehir Erdoğan, Nejat İşler, Nur Fettahoğlu, Rıza Kocaoğlu, Selma Ergeç, Şükran Ovalı, Zafer Algöz ve Zerrin Tekindor'la ilgili fotoğraflara yer verildi. Barım'ın eylemlerde bulunduğuna ilişkin görüntüler de iddianamede yer aldı.

GEZİ ÖNCESİ VE SONRASI GÖRÜŞME YOK

Barım'ın Alabora'yla olan konuşmalarıyla ilgili HTS kayıtları da paylaşıldı. Şüphelinin, gezi davası sanıklarından Memet Ali Alabora ile Gezi Parkı eylemlerinin başlangıç tarihi olan 30 Mayıs 2013'te ilk irtibatı kurduğu, son irtibatının da 19 Haziran 2013'te olduğuna dikkat çekildi. Şüphelinin Gezi Parkı olayları süreci dışında alabora ile irtibat kurmadığı tespiti yapıldı. İddianamede, Barım'ın önceye ilişkin hiçbir irtibatı olmamasına karşın ilk kez alabora ile gezi parkı döneminde 3, Kavala ile 39, Mater ile 14 kez görüşme gerçekleştirdiği ifade edildi.

İddianamede Barım'la ilgili, gezi parkı ana aktörleri ile önceye ilişkin hiçbir HTS irtibatı bulunmazken, gezi parkı hazırlık ve başlangıç sürecinde sık sık ve sistemli olarak irtibatlandı belirtildi. İlk kez gezi parkı sürecinde yapılan bu görüşmelerin hayatın olağan akışı içerisinde tesadüfi görüşmeler olarak değerlendirilemeyeceği kaydedildi, görünürde demokratik hak ve masum protesto gösterileri şeklinde lanse edilmesine rağmen asıl amacın; yurt genelinde kaos ve kargaşa ortamı meydana getirilmesi ve bu şekilde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engelleme ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı kalkışmanın amaçlandığı"yla ilgili değerlendirmeler yer aldı.

İddianamede, şüpheli Barım'ın, sahibi olduğu ID İletişim Danışmanlık Anonim Şirketi'ne bağlı sanatçılarla birlikte sosyal medya hesapları üzerinden Gezi Kalkışması'nın başından itibaren gösterilerin temel olarak örgütlendiği alan olan X'te (Twitter) sürecin etkili bir parçası olarak en çok kullanılan etiketlerden "occupyturkey "ve "direngeziparkı" isimli etiketleri sistemsel olarak paylaştıkları belirtildi. Barım'a bağlı sanatçıların sosyal medya hesaplarından gezi parkı eylemleriyle ilgili provokatif siteye ilişkin paylaşımların, ID İletişim Danışmanlık Anonim Şirketi'nin kurumsal sosyal medya hesaplarından yeniden gönderildiği kaydedildi.

İddianamede, bu şekilde sanatçılar adına katılımı artırmak suretiyle destek sağlandığı ifade edildi.

"BARIM'I KAYIRMAYA ÇALIŞTILAR"

Savcılıkta "tanık" sıfatıyla ifade veren oyuncuların, eylemlere kendi iradeleriyle katıldıklarını beyan etseler de şüpheliyle eylemlerin başladığı döneme dair yoğun irtibatlarının içeriğini hayatın olağan akışına uygun olarak açıklayamadıkları kaydedildi. Olayların kitleselleşmeye başladığı dönemdeki görüşme içerikleri ve şüphelinin eylemler sırasında Gezi Parkı'nda kendileriyle bulunmasına rağmen kaçamak cevap verdikleri ve Barım'ı kayırmaya çalıştıklarının anlaşıldığı aktarıldı. Barım'ın, gezi parkı eylemleriyle ilgili toplumsal ve küresel algı oluşturulması kapsamında film, belgesel ve video çekimleri yapılmasını sağladığı kaydedildi. Bu amaçla oluşturulan #occupygezi, #direngeziparkı, #occupyturkey etkileşimi ile "nedengezideyiz.tumblr.com" isimli provokatif siteye ilişkin kendisine bağlı sanatçılara paylaşım yaptırdığı vurgulandı. Şüphelinin menajerlik şirketine ait kurumsal sosyal medya hesabından da ayrı ayrı paylaşım yaptığı ve bu yöntemle grubu koordine ettiği kaydedildi.

'HÜKÜMETİ ORTADAN KALDIRMA' SUÇU

Tutuklu Ayşe Barım'ın "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüse yardım etme" suçundan 22 yıl 6 aydan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Başsavcılık tarafından onaylanan iddianame, değerlendirilmek üzere İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.