Uzmanı uyardı! Adenovirüs tehlikesi: Çocuklar risk grubunda
Yayın Tarihi: 16 Temmuz 2025 Çarşamba 12:05:00
Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2025 Çarşamba 12:05:00
Adenovirüs, son dönemde adı sıklıkla duyulan rahatsızlıkların başında geliyor. Soğuk algınlığı belirtileriyle başlayan bu rahatsızlık özellikle çocuklar için risk oluşturuyor. Adenovirüse özellikle kalabalık ortamlarda rastlanılacağını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, alınması gereken önlemleri Damla Denizhan'a açıkladı. İşte detaylar…

Damla Denizhan
Anne babalar son dönemde oldukça tedirgin. Bunun sebebi özellikle çocuklarda sıklıkla görülen Adenovirüs enfeksiyonu. Bu virüsün başlıca belirtileri arasında; yüksek ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı gibi temel soğuk algınlığı belirtileri yer alıyor. Bu sebeple rahatsızlığı ayırt etmek oldukça zorlayıcı olabiliyor.
Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, bu virüsün ishal ve zatürreye neden olduğunu söyledi. Aynı zamanda virüsten korunmanın yollarını Damla Denizhan'a açıkladı. Detaylar haberimizde...

1- Adenovirüs nedir? Bulaşma yolları nelerdir?
Adenovirüs, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde soğuk algınlığına benzer hastalıklara yol açabilen bir virüstür. En sık üst solunum yolu enfeksiyonu, göz iltihabı (konjonktivit), ishal ve bazen zatürreye neden olabilir.
Bulaşma yolları oldukça yaygındır:
- Hasta kişinin öksürmesi veya hapşırmasıyla havaya yayılan damlacıklarla,
- Kirli ellerin ağıza, buruna veya göze temasıyla,
-Ortak kullanılan havlu, oyuncak, kapı kolu gibi yüzeylerden geçebilir.
2- Adenovirüs mevsimsel midir, yoksa yılın her döneminde görülebilir mi?
Adenovirüs enfeksiyonları yılın her döneminde görülebilir. Ancak özellikle kreş, okul gibi kalabalık ortamlarda kış ve ilkbahar aylarında biraz daha sık rastlanır. Yazın ise havuz kaynaklı göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Yani mevsim ayırmaz, fırsatını bulduğunda bulaşır.
3- Adenovirüs hangi yaş grubu için daha tehlikelidir?
En çok 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocukları etkiler. Bu yaş grubunda bağışıklık sistemi henüz tam gelişmediği için hastalık daha ağır seyredebilir. Ayrıca yaşlılar, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve kronik hastalığı olanlar da risk altındadır.
4- Adenovirüsten korunmak için bireysel olarak alınabilecek önlemler nelerdir?
Ellerinizi sık sık ve sabunla yıkayın.
Hasta kişilerle yakın temastan kaçının.
Kişisel eşyalarınızı (havlu, su şişesi, göz damlası vs.) başkalarıyla paylaşmayın.
Hijyeninden emin olmadığınız havuzlardan uzak durun.
El antiseptiği kullanmak, toplu alanlarda sizi koruyabilir.