Genel af yasası 2025 son durum… 10. yargı paketi infaz düzenlemesi af yasası Melis'e geldi mi? Genel af yasası çıkacak mı?

Yayın Tarihi: 03 Mayıs 2025 Cumartesi 15:00:00

Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2025 Cumartesi 15:00:00

10. yargı paketi infaz düzenlemesi genel af yasası 2025 son durum ... Yeni yargı paketiyle denetimli serbestlik ve mahkumlara genel af yasası çıkacak mı, af gelecek mi? Af yasası Melis'e geldi mi? Bakan Tunç'tan 10. Yargı Paketi maddeleri ve taslağı açıklaması...

HABER MERKEZİ

ABONE OL

İnfaz genel af yasası 10. Yargı Paketi ile denetimli serbestlik olacak mı sorusu Bakan Tunç tarafından bir kez daha gündeme getirildi. 'Adli Yargı Değerlendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulunan Bakan Tunç, 40 maddelik taslağın tamamlandığını ifade etti. Tunç, önümüzdeki günlerde mecliste görüşmelerin başlayacağını da dile getirdi.

Bakan Tunç açıklamasında, "40 maddelik ceza adaleti sisteminin artırılmasına yönelik taslakta soruşturma kovuşturma ve infaz aşamalarının daha etkin olması için önemli huşuları içerecek taslağı milletvekillerin takdirlerine arz ettik, önümüzdeki günlerde mecliste görüşmeleri başlayacak." ifadelerine yer verdi.

GENEL AF ÇIKACAK MI?

Katıldığı canlı yayında Af çıkacak mı sorusuna, Bakan Tunç, "Ceza infaz düzenlemesinde çalışma var. Herhangi af söz konusu değil, gündemimiz söz konusu değil. Düzenlemeler cezaevindeki şartlarla ilgili. Belli yaşın üstündeki hükümlülerle ilgili bazı hususlar var. 55 bin kişinin affedileceği yönündeki iddia doğru değil. Biz çözüme ilişkin taslağımızı sunacağız" dedi.

Geçtiğimiz günlerde de benzer açıklama yapan Bakan Tunç, "Covid izni ile ilgili düzenleme dışında bir af veya genel af söz konusu değil" değerlendirmesi yapmıştı;

Mesela hasta hükümlüler; 'Cezaevinde ölmesin hükümlü' diyoruz. Bu insan haklarına aykırı. Bunların bir genel af şeklinde yorumlanması doğru değil." açıklamasını yapan Tunç, şu ifadeleri kullandı:

"Covid izniyle ilgili bir çalışma 'olabilir' dedik. Af mı geliyor? şeklinde yorumlara neden oldu. Oradaki husus tamamen Covid izni süreciyle ilgili. 2020'de Covid izninden yararlanıp açık cezaevinde bulunanlar denetimli serbestlikten faydalanarak tahliye edilmişti. Covid devam ettiği müddetçe bu süre 31 Temmuz 2023'e kadar uzatıldı. O tarihten sonra bu kişilerden koşullu salıverilmesine 5 yıl kalanların Covid izni kapsamında hayatına devam etmesine, koşullu salıverilmesine 5 yıldan fazla olanların ise cezaevine dönmesine yönelik bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeden yaklaşık 100 bine yakın kişi faydalanmış oldu. Kapalı cezaevinde bulunanlar da 3 yıl erken açık cezaevine geçmiş oldular. Bu düzenlemeden 31 Temmuz 2023 tarihi itibariyle cezası kesinleşen ve cezaevinde bulunanlar yararlandı. 31 Temmuz 2023'te cezaevinde değil ama daha önce suç işlemiş ancak cezasının infazı henüz kesinleşmemiş ve hapse girmemiş olanların, yargılamadaki gecikmeden dolayı bu düzenlemeden yararlanamaması gibi bir durum ortaya çıktı. Bu yönde müracaatlar, talepler oldu. Bu talepler doğrultusunda bir düzenleme olabilir. Buradan bir af geliyor değerlendirmesi yapmak doğru değil, gündemde af söz konusu değil.

10. YARGI PAKETİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Meclis'e sunulması beklenen 10. Yargı Paketi içerisinde;

Denetimli serbestlik süresinin yeniden düzenlenmesi, cezaevinde geçirilmesi gereken sürenin 1/5'e indirilmesi, 2 yılın altındaki suçlar için cezasızlık algısının giderilmesi, gibi kritik başlıklar yer alıyor.

İNFAZ DÜZENLEMESİ HANGİ SUÇLARI KAPSAYACAK?

Henüz netleşmemekle birlikte, yeni infaz yasasında;

Cinsel saldırı ve istismar, terör suçları, uyuşturucu ticareti, gibi ağır suçların kapsam dışında kalması bekleniyor. Daha çok adli nitelikli suçlar için esneklik getirilmesi öngörülüyor.