En etkileyici 9 antik kent

Yayın Tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 12:27:00

Güncelleme Tarihi: 31 Temmuz 2024 Çarşamba 12:27:00

Binlerce yıl önce kurulan antik kentler o dönemde yaşamış insanların yerleşim alanlarını, ekonomik ve sosyal yaşamlarını günümüze taşıyor. Tarihi en iyi şekilde yansıtan antik kentler, kültürel değerleri de gelecek nesillere aktarıyor. Ülkemizde birden fazla antik kent bulunuyor. Görülmesi gereken en etkileyici 9 antik kenti sizler için derledik.

gunes.com/Özge Çelikbaşlı

ABONE OL

TÜRKİYE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN 9 ANTİK ŞEHİR

1. Efes Antik Kenti, İzmir

İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan antik kentin geçmişi milattan önce 7000 yılına kadar dayanıyor. Eşsiz mimari eserleriyle dikkat çeken antik kent, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor.

2. Troya Antik Kenti, Çanakkale

Mitolojilerin şehri olarak da bilinen Troya'nın geçmişi milattan önce 3000 yılına kadar dayanıyor. Homeros'un dünyaca ünlü eseri İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da biliniyor.

3. Hattuşaş Antik Kenti, Çorum

Çorum'un Boğazkale ilçesinde yer alan antik şehir, 450 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu'nun başkenti olarak olarak kullanılıyor.

4. Göbeklitepe, Şanlıurfa

Tarihin sıfır noktası olarak da bilinen Göbeklitepe, tarihin izlerini günümüze taşıyan ülkemizdeki en önemli antik şehirlerden birisi.

5. Çatalhöyük, Konya

Çatalhöyük, insanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden birisi.

6. Aspendos Antik Kenti, Antalya

Roma Dönemi tiyatrosuna sahip olan Aspendos, dünyada en iyi korunan ve günümüze gelen tiyatrolardan birisi.

7. Assos Antik Kenti, Çanakkale

Sönmüş volkanik tepe üzerinde yer alan antik kentte, lahitler yer alıyor. Assos'ta Roma dönemi antik tiyatrosu, agora, nekropol (mezarlık) ve surlar yer alıyor.

8. Ani Harabeleri, Kars

Yerleşim ve savunmaya çok elverişli topografyası olan Ani Harabeleri, kurulduğu dönemden itibaren çeşitli kültürlere ev sahipliği yapıyor.

9. Zeugma Antik Kenti

Köprü- geçit anlamına gelen Zeugma, Fırat Nehri kenarında kuruluyor.