Kobra etkisi nasıl ortaya çıktı?

26.07.2024 16:30:00

Yayın Tarihi

26.07.2024 16:30:00

Güncelleme Tarihi
Bir sorunu çözmeye çalışırken daha da karmaşık hale getirmek hemen hemen herkesin başına gelmiştir. 'Kobra etkisi' adı verilen bu durumun hikayesi ise tarihin en karmaşık sorunlarından biri olarak kayıtlara geçti.

Hindistan'ın, İngiltere sömürgesi altında olduğu dönemde Delhi'de patlak veren zehirli kobra sorunu İngilizlerin kâbusu olmuştu.

Bölgede hızla artan kobralar insan hayatını tehdit ederken pek çok İngiliz askerinin de ölümüne yol açmıştı.

İngiliz hükümeti daha fazla kayıp vermemek için bu soruna kendince dâhiyane bir çözüm üretti ve yılanları öldürüp getiren Hintlilere para vereceğini söyledi.

Başlangıçta her şey İngilizlerin planladığı gibi gitmişti, Hintliler fakirliğin getirdiği mecburiyetle yılanları öldürüp İngilizlere teslim ediyor ve ödül olarak para alıyordu.

Fakat insanoğlunun hep daha fazlasını isteme sevdası yüzünden Hintliler, İngiliz güçlerinden gizli olarak yılanları yetiştirip çoğaltmaya başladı.

İngilizlerin duruma uyanması çok uzun sürmedi ve ödüllerin iptal edildiği duyuruldu.

Ödülsüz bir sistemde yetiştirilen yılanlara ihtiyaç duymayan halk beslediği tüm yılanları sokaklara saldı ve bu durum Hindistan sokaklarında artık eskisinden çok daha fazla kobra olmasına neden oldu.

Bir sorunu çözmeye çalışırken işleri daha kötü hale getirmek anlamında kullandığımız 'kobra etkisi' de bu şekilde ortaya çıktı.