Sinir sıkışması kasları eritebilir... 3 belirtiye dikkat!

Yayın Tarihi: 20 Nisan 2025 Pazar 16:46:00

Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2025 Pazar 20:22:00

Sinir sıkışmalarında, etkilenen sinire göre şikayetler de değişiyor. Özellikle kadınları etkileyen bu hastalık uyuşukluk, ağrı, keçeleşme gibi şikayetlerle başlıyor. Sorun ilerlediğinde güçsüzlük ve kaslarda erimeye kadar gidebiliyor.

YASEMİN İLAN

ABONE OL

Sinir sıkışmalarında, etkilenen sinire göre şikayetler de değişiyor. Özellikle kadınları etkileyen bu hastalık uyuşukluk, ağrı, keçeleşme gibi şikayetlerle başlıyor. Sorun ilerlediğinde güçsüzlük ve kaslarda erimeye kadar gidebiliyor.

Vücudun herhangi bir anatomik bölümünde meydana gelen sinir sıkışmaları yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Sinir sıkışmalarında, etkilenen sinire göre şikayetlerin de değiştiğini, genellikle uyuşukluk, ağrı, keçeleşme ile başlayan şikayetlerin, sorun ilerlediğinde güçsüzlük ve kaslarda erimeye kadar gidebildiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Veysel Antar, "Sinir sıkışmaları özellikle 40-60 yaş aralığındaki kadınlar, piyanistler, kuaförler, bilgisayar operatörleri, bankacılar, diş hekimleri, heykeltıraşlar ve ev kadınları gibi ellerini aşırı kullanan kişilerde daha sık görülüyor" açıklamasında bulundu. Sinir sıkışmalarında etkilenen sinire göre şikayetlerin de değişebildiğini ancak genellikle uyuşukluk, ağrı, keçeleşme ile başlayan şikayetlerin, sorun ilerlediğinde güçsüzlük ve kaslarda erimeye kadar gidebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Veysel Antar, "Eğer hastalar istirahat, rehabilitasyon veya diğer tedavilerle iyileşmezse ve tetkiklerde ağır düzeyde sinir sıkışıklığı saptanmışsa cerrahi tedavi yapılması uygun olur" dedi.

YAZI YAZMAYA ENGEL OLABİLİR

Sinir sıkışmalarının tedavi edilmemesi durumunda günlük aktivitelerde güçlük çekilebileceğini ve yürüme sorunlarının görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Antar, "Sinir sıkışması elde ise, hastalarda poşet taşıma, yazı yazma, bardak tutma gibi günlük aktivitelerin yapılmasında ciddi güçlükler ortaya çıkar. Bacaklarda olan ileri derece sinir sıkışmalarında ise hasta yürüyemez, ayağını sürümeye başlayabilir. Bu da ayağının takılıp düşmesine, merdiven çıkamaması, araç kullanamaması gibi problemlere yol açabilir" diye konuştu.

DİYABET VE MENOPOZ TETİKLER

Sinir sıkışmasının nedenleri arasında diyabet, romatizmal hastalıklar, tiroit hastalıkları, menopoz, oturuş ve duruş bozuklukları, kırılan ya da yerinden kayan kemikler, hamilelik, obezite, ani kilo kayıpları, tümörler, tekrarlayan yanlış hareketler, otururken ve yatarken yapılan yanlış pozisyonlar sorunun görülme oranını artıran başlıca faktörler olduğunu belirten Doç. Dr. Veysel Antar, "Cisimlerin elle sıkı ve şiddetli bir şekilde tutulması, bileğin aşırı bükülmesi gibi aktiviteler de benzer şekilde görülme oranlarını yükseltiyor" dedi.

RUTİN KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Oturuş, yatış ve duruş pozisyonlarınıza dikkat edin ve uzun süre yanlış bir pozisyonda kalmayın. Örneğin, uzun süre bacak bacak üstüne veya bağdaş pozisyonunda oturmayın.

Ev kadınıysanız sürekli tekrarlayan bez sıkma, el işi yapma gibi zorlayıcı hareketlerden kaçının.

Sürekli klavye/fare kullanıyorsanız, bileklerinizi uzun süre bükülü tutmayın.

Dirsekleriniz masaya veya herhangi bir yere dayanarak çalışmayın.

Ellerinizle çok fazla yük taşımayın ve bileklerinizi bükülü tutmayın.

Bağ, eklem ve kasları güçlü tutmak için düzenli olarak germe-esneme egzersizleri uygulayın.

Diyabet, guatr veya romatolojik hastalığınız varsa, rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin.

CERRAHİ YÖNTEM SONUÇ VERİYOR

Hafif ve orta düzeydeki sinir sıkışmaları için uygulanan konservatif tedavinin sinir üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için olduğunu, tedavide ayrıca iltihap giderici ilaçların da yazılabildiğini veya kortizon enjeksiyonlarının yapılabildiğini belirten Doç. Dr. Veysel Antar, "Eğer hastalar istirahat, rehabilitasyon veya diğer tedavilerle iyileşmezse ve tetkiklerde ağır düzeyde sinir sıkışıklığı saptanmışsa cerrahi tedavi yapılması uygun olabilir. Açık cerrahide, bir kesi yapılarak sinir üzerinde bası oluşturan bantlar kesilir ve sinir serbestleştirilir.