Güllaç tarifi ustaları sırrını verdi! Güllaç yapımı, püf noktaları... En iyi güllaç nasıl yapılır? Ramazan tatlısı tarif
Yayın Tarihi: 27 Şubat 2025 Perşembe 16:19:00
Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2025 Perşembe 16:19:00
Yapımı basit ve bir o kadar da lezzetli olan güllaç, Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden. Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan güllaç, sütlü ve hafif bir tadı olması sebebiyle Ramazan ayında en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Güllaç tatlısı, iftar sonrası en çok tüketilen tatlıdan birisidir. Peki, Ramazan sofralarının baştacı güllaç nasıl yapılır? merak ediliyor, araştırılıyor. Güllaç yapmanın püf noktaları neler? Ustaları, güllaç yapmanın püf noktaları ve güllacın yapım süreci ile ilgili bilgiler verdi. İşte, güllaç tarifi, güllaç yapımı ve güllaç yapmanın püf noktaları karşınızda...

İHA
Osmanlı saray mutfağında lezzeti ile damakları şenlendiren ve Ramazan ayının gözdesi olarak bilinen güllaç, raflarda yerini almaya başladı. Güllaç sevenler güllaç nasıl yapılır merak ediyor, araştırıyor. Peki, en iyi güllaç nasıl yapılır, güllaç yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte, Ramazan klasiği güllaç yapımına dair merak edilenler burada.
Pastaneler ve restoranlarda Ramazan ayı öncesi hazırlıklar başladı. Ramazan ayı öncesi, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan güllaç da raflarda yerini almaya başladı. Osmanlı saray mutfağından günümüze ulaşan güllaç, sütlü ve hafif bir tadı olması sebebiyle Ramazan ayında en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Ramazan ayında vatandaşlardan yoğun ilgi gören güllaç, restoranlarda da en çok tüketilen tatlılar arasında yer alıyor.

USTASINDAN GÜLLAÇ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Güllacın yapım süreci ile ilgili bilgi veren Harun Çetinkaplan, "11 ayın sultanı Ramazan ayında güllaç, kadayıf ve soğuk baklava gibi diğer tatlılara göre en çok rağbet gören hafif ve sütlü tatlılardan birisidir. Ramazan ayı, bereketi ve hayrıyla gelir. Özellikle ramazan ayında yoğun satışlarının yapıldığı güllaç tatlısı, iftar sonrası en çok tüketilen tatlıdan birisidir. Yapımı basit ve bir o kadar da lezzetli olan bu tatlının bir diğer özelliği ise pişirmek yerine dinlendirilerek yapılıyor. İncecik hamurun gül suyu ve süt içerisinde dinlenmesiyle birlikte daha özel bir hale gelir. Aynı zamanda diğer tatlılardan künefe, baklava, kadayıf ve katmer de tercih edilmektedir" diye konuştu.
GÜLLAÇ YAPIMI / GÜLLAÇ TARİFİ
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Bursalı börek ustası Hasan Acar, güllacın nasıl yapıldığını tek tek anlattı.
Süt, şeker, kavrulmuş fındık içi, Antep fıstığı, özel yufkanın kullanıldığı güllaç tatlısının ramazan sofralarına lezzet kattığını belirten Acar, "Bir tepsi için 10-12 tane yufka yeterlidir. 3 kilogram süt ve 200 gram şeker. Ama ben esmer şeker kullandım.
Hafif olan tatlıyı biraz daha hafifleştirdim. Meyve de kullandım. Ayrıca diyabet hastaları da gönül rahatlığı ile yesin istedik.
Bir porsiyon tatlıda 230 kalori bulunuyor. Bunun için yemek isteyenler için tavsiye edilen tek tatlı diyebiliriz.

Sütle yumuşattığımız yufkaları tepsiye kat kat diziyoruz. Bir miktar dizdikten sonra arasına fındık veya ceviz koyuyoruz. Daha sonra hafif olması için muz diziyoruz.
Üzerine biraz süt ve yufka ilave ediyoruz. Tatlımızın üzerini de çilek ve kivi ile süsledikten sonra servise hazır hale geliyor" dedi.

Güllacın Osmanlı'dan günümüze gelen bir tatlı olduğunu da belirten Acar, "Ramazan denince akla ilk gelen tatlılardan olan güllacın asıl adı 'güllü aş'tır. Ama artık halk arasında sütlü bir tatlı olarak güllaç diye adlandırılıyor.
Güllacın günlük olarak tüketilmesinin tazeliği açısından önemli olduğunu belirten Acar, künefe ve baklava çeşitlerinden de ramazan aylarında ziyaretlerin vazgeçilmez hediyelerinden olduğunu da sözlerine ekledi.